Functie van de dunne darm

Ons voedsel komt via de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (duodenum) in de dunne darm. De dunne darm zorgt ervoor dat voedsel verteerd wordt en dat belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam. De dunne darm is ongeveer vijf meter lang en bestaat uit drie delen: de twaalfvingerige darm, nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum).

De twaalfvingerige darm is 25 centimeter lang. Hier wordt het eten gemengd met spijsverteringsenzymen die aangemaakt zijn door de lever en alvleesklier. Het tweede gedeelte van de dunne darm, de nuchtere darm, is twee meter lang. Hier wordt een groot deel van de voedingsstoffen opgenomen uit onze voeding.

Het laatste deel, de kronkeldarm, is drie meter lang. Hier wordt onder andere vitamine B12 opgenomen in het lichaam. Daarnaast kan de kronkeldarm de functie van de nuchtere darm overnemen als deze ziek is of minder goed functioneert. Hierdoor gaan er geen belangrijke voedingsstoffen verloren. Na de dunne darm volgen de dikke darm, de endeldarm en de anus.

Klachten bij afwijkingen aan de dunne darm

Klachten die bij afwijkingen aan de dunne darm optreden, zijn sterk afhankelijk van de aard en de plaats van de afwijking. Klachten die kunnen optreden zijn:

  • bloed of slijm in de ontlasting;
  • buikpijn, vaak met krampen;
  • veranderde stoelgang;
  • diarree of verstopping
  • winderigheid;
  • misselijkheid en gewichtsverlies;
  • vermoeidheid;
  • bloedarmoede.

Wat is een dunne darm operatie?

Bij een dunne darm operatie wordt een gedeelte van de dunne darm verwijderd. Er zijn verschillende afwijkingen van de dunne darm waarvoor een operatie nodig is. De meest bekende afwijkingen zijn ontstekingen, verklevingen die de doorgang belemmeren en tumoren. Tumor is het Latijnse woord voor zwelling. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Daarnaast zijn er ook zeldzame afwijkingen waarvoor een dunnedarmresectie noodzakelijk is. Het soort operatie is afhankelijk van de oorzaak van de afwijking en de plaats van de afwijking in de dunne darm.

De ingreep kan via een kijkoperatie of via een klassieke operatie plaatsvinden. De chirurg heeft u verteld welke operatie bij u wordt uitgevoerd. Voor uw darmoperatie wordt u gemiddeld 3 tot 5 dagen opgenomen. De precieze duur is afhankelijk van hoe snel u herstelt.

Weefselonderzoek

Tijdens de operatie wordt de afwijking verwijderd. Na de operatie wordt het darmweefsel onderzocht door een patholoog. De uitslag van het microscopisch onderzoek is na ongeveer 2 weken bekend. De chirurg zal de uitslag met u bespreken en adviseert u zonodig over een aanvullende behandeling.

Uw eigen rol

U heeft zelf een belangrijke rol in het herstel.

Het is belangrijk dat u al snel na de operatie weer in beweging komt. De verpleegkundigen van de afdeling begeleiden u hierbij. Door snel weer in beweging te komen werkt u aan uw conditie en is er minder kans op complicaties. We streven ernaar om u op de dag van de operatie al in de stoel te helpen. Dit bouwen we iedere dag verder op.

Tijdens het herstel heeft u lichaam vaak een verhoogde behoefte aan eiwit, energie, vitamines en mineralen. Goede voeding is belangrijk voor een goed herstel en voor een goede werking van de darmen. Daarnaast komt de spijsvertering sneller op gang na een operatie als de darmen gestimuleerd worden door te eten. U mag al kort na de operatie starten met drinken. Als dit goed gaat,  kunt u uw dieet uitbreiden naar een optimaal dieet met eiwitrijke tussendoortjes  Wij adviseren u tijdens de maaltijden aan tafel te zitten.